Skip to main content
Zoeken

Het Short Intensive Program: Terugkeer uit Kaapstad

Het Short Intensive Program
  • Verhaal

Onze studenten komen met een rugzak vol herinneringen en kennis terug van het Short Intensive Program (SIP) in Kaapstad. Samen met AFDA Cape Town en de studenten van de afdeling musical van het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB), hebben zij deelgenomen aan dit intensieve studieprogramma. Het Global Minds-project, ondersteund door de Vlaamse Hogescholenraad, brengt studenten en docenten van Vlaamse hogescholen samen met instellingen in het Zuiden. Het doel is om bewustzijn te creëren rond methoden en praktijken in die regio, inter- en multidisciplinaire benaderingen aan te moedigen, duurzame partnerschappen te bevorderen, relevante leermaterialen te ontwikkelen en innovatieve methoden te stimuleren.

beelden sip


Kamil Wysocki-Farooqi:Tijdens ons verblijf hadden we de kans om Kaapstad te verkennen en deel te nemen aan een intensief internationaal educatief programma. We werkten aan het project 'The Herd', een theatervoorstelling gebaseerd op een specifiek deel van het verhaal van Sunjata. Mijn focus lag voornamelijk op het gebruik van innovatieve technologieën zoals AI als co-creator voor de visuals in de voorstelling, waarmee we nieuwe methoden ontdekten om een verhaal om te zetten in een complete ervaring voor het publiek van de voorstelling.


'Ik ga het landschap nooit vergeten'

-Chinouk De Decker student Professionele Bachelor Audiovisuele kunsten


Kamil Wysocki-Farooqi: De reis was echt ongelofelijk leuk, gevuld met onvergetelijke ervaringen en adembenemende landschappen. Het was echter niet zomaar een pleziertripje met enkel sight-seeing. Er was natuurlijk ook het educatieve luik. We hebben echt veel geleerd over de verschillen in levensstijl, kunst, cultuur en tradities!


'Magische ervaring'

- Stijn Anthonissen student Professionele Bachelor Audiovisuele kunsten


Kamil Wysocki-Farooqi: Samen met de studenten van AFDA hebben we ons verdiept in innovatieve technologieën zoals AI in de entertainmentindustrie en hoe we met iets dat van een robot komt, kunst kunnen maken. Door tools zoals Chat-GPT en Stable Diffusion te combineren met bekende programma's zoals Unreal Engine en Notch, hebben we ontdekt hoe AI een co-creator kan zijn in ons werk. Dit betekent echter niet dat alles altijd volledig door AI gemaakt moet worden, maar dat we de regels kunnen buigen om AI te laten samenwerken met de makers om tot een geheel te komen. Zo hebben we bijvoorbeeld Chat-GPT gebruikt om een deel van het script te verbeteren en Stable Diffusion om een bestaande live videofeed van acteurs om te zetten in leeuwen. AI hoeft niet altijd de volledige controle te hebben. Maar kan een fijne aanvulling zijn en ervoor zorgen dat je ideeën heel andere proporties kunnen aannemen.


‘Blikverruimende co-creatie'

– Maarten Francq docent Professionele Bachelor Audiovisuele kunsten


Maarten Francq: Samen met de studenten het Short Intensive Programme beleven was pittiger dan gedacht. Net op het moment dat Zuid-Afrika de 30-jarige verjaardag viert van Nelson Mandela als president, in een wereld in beweging met een groep studenten met zoveel talent, zin en een open blik toekomen in een bruisende stad als Capetown, is vragen om verwondering, ontdekking en een stroom aan overweldigende indrukken. Van de open repetitie met professionele townshipacteurs tot de eerste voorstelling van Othello in het sjieke Baxtertheatre, van een papieren script tot een volwaardige co-creatie met AI -gegenereerde visuals, van de arme wijken tot de top van de tafelberg … Niet enkel de landschappen, het licht en de warme verantwoordelijke groep, maar vooral het proces waarbij niet enkel bij de docenten, onze studenten, maar ook de lokale school, studenten, staff samen gegroeid zijn in wederzijds respect voor taal, storytelling, werkmethodes en kracht zullen mij bijblijven. En niet enkel bij mezelf: ik ben er van overtuigd dat deze ervaring alle deelnemers heeft geleerd dat we onze blik moeten blijven openstellen, dat verhalen vertellen op zovele manieren kan en dat er geen juiste manier is, maar dat het enkel door te luisteren naar elkaar, door samen te creëren en vooral dat door respect te hebben voor ieders achtergrond, eigenheid en cultuur je tot de meest fantastische resultaten kan komen.

Een verslag van: ©Kamil Wysocki-Farooqi, ©Maarten Francq


met steun van:

partners