Skip to main content
Zoeken

Drama - Regie & Schrijven

Gebeten door theater dat buiten de lijntjes kleurt? Je laat je niet in een vakje duwen – daarvoor is je interesse in de wereld en je artistieke drang te groot. Bij Drama-Regie & Schrijven ontdek je hoe je verhalen vormgeeft en een publiek raakt. Je ontwikkelt jouw unieke signatuur en werkt onder begeleiding van ervaren makers aan projecten die grenzen verleggen en het podium van morgen vormgeven.

traject Vakken & Toelatingsproef kwaliteitsvol onderwijs Docenten

Jouw artistieke taal

Theater maken is denken en doen. Je ontwikkelt jouw artistieke taal door intensieve workshops en onderzoek. Vanuit een diepgaande kennismaking met theatertradities en hedendaagse contexten leer je experimenteren met tekst, beeld, beweging en multimedia. Je onderzoekt hoe bestaande teksten je kunnen inspireren, maar ook hoe je eigen dramaturgie en schrifturen tot stand brengt. Zo bouw je stap voor stap een uniek artistiek universum op dat jouw visie weerspiegelt.

In de wereld van nu en morgen

Hoe maak je theater dat relevant is in een diverse, grootstedelijke en digitale samenleving? Kunnen we Shakespeare nog urgent maken? Hoe raakt theater aan duurzaamheid, inclusie of verbondenheid? Tijdens de opleiding reflecteer je op de grote vragen van vandaag en onderzoek je hoe je deze vertaalt naar meeslepende en uitdagende voorstellingen. Je leert hoe theater een plek kan worden waar het publiek geraakt, uitgedaagd of verwonderd wordt.


Samenwerken op de vloer

Het meeste leer je op de vloer. Tijdens meerdere ateliers breng je je ideeën en skills in de praktijk. Je werkt samen met studenten Acteren, Technical Theatre Design en Production Management om vernieuwende projecten te realiseren. Wanneer je jouw werk aan extern publiek toont, ontdek je wat het betekent om als team een voorstelling tot leven te brengen. Je wordt hierin gecoacht door gerenommeerde theatermakers die je uitdagen om het beste uit jezelf te halen.

Sturen en inspireren

Je groeit uit tot een theatermaker die stuurt, inspireert en coacht, maar ook grenzen durft op te zoeken. Je leert hoe je jouw visie tot een gezamenlijk project maakt en hoe je samenwerkingen stimuleert. Deze opleiding daagt je uit om een artistieke signatuur te ontwikkelen die beklijft en je voorbereidt op een veelzijdige en invloedrijke carrière in het theater. Jij bepaalt de richting, samen met je team, en creëert werk dat blijft hangen.

drama schrijven 2
Eerste jaar: experimenteren en intuïtie 

Het eerste jaar draait om ontdekken en het verwerven van basistools. Je neemt deel aan intensieve workshops van drie tot vijf weken waarin je aan de slag gaat met tekst, licht, multimedia en beweging. Sommige opdrachten hebben een duidelijke regie-focus, terwijl andere gericht zijn op het vinden van je eigen inhoud en verhaal. Theorie en praktijk gaan hand in hand met vakken als tekstanalyse, dramaturgie, schrijven en kunstactualiteit. Je sluit het jaar af met een reeks boeiende opdrachten die jouw groei als maker zichtbaar maken.

drama schrijven 1
Tweede jaar: reflectie en objectivering 

In het tweede jaar ontwikkel je een scherpere artistieke visie. Je verdiept je in ambachtelijke vaardigheden en theoretische kennis zoals cultuurgeschiedenis, theatergeschiedenis en voorstellingsanalyse. Reflectie staat centraal: je leert jouw werk objectief te bekijken en te verbeteren. Samen met medestudenten onderzoek je hoe verschillende disciplines samenkomen in het theater en leer je jouw unieke stem in te zetten bij verschillende samenwerkingen.

Audrey Apers Vulcanize Me Frin Platteeuw
Derde jaar: verdiepen en concretiseren 

Het derde jaar staat in het teken van professionalisering. Je werkt aan eigen projecten en voorstellingen waarbij je de traagheid van materiaal onderzoekt en je werk naar een hoger niveau tilt. Theorie en praktijk blijven verweven. Met vakken als cultuurbeleid en zakelijk beleid leer je je meer oriënteren in het podiumkunstenveld. Je krijgt de mogelijkheid om stage te lopen. Dit jaar bereidt je voor op de uitdagingen van de theatersector en biedt je de ruimte om je portfolio verder uit te bouwen. Met de avondvullende voorstelling die je voor je bachelorproef maakt bijvoorbeeld.

drama schrijven
Masterjaar: autonomie en presentatie 

In de masterfase draait alles om jouw persoonlijke artistieke praktijk en autonomie. Je werkt aan twee volwaardige projecten of een intensief onderzoek dat uitmondt in een avondvullende voorstelling. Je krijgt begeleiding van ervaren coaches en dramaturgen en presenteert jouw werk aan een extern publiek. Het is mogelijk je masterjaar, via een deeltijds parcours, te spreiden over twee jaar. Dit is jouw kans om jouw stem als theatermaker te laten horen en je visie op theater te delen met de wereld. 

De Masteropleiding Drama - Regie & Schrijven is een meertalig opleidingsparcours (Nederlands, Engels)

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleidingen kan terugvinden.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.

Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.


Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2023 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2024 tot 2026 in het borgingsbesluit.
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc. 

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten