Skip to main content
Zoeken

Podiumtechnieken

De opleiding Podiumtechnieken bereidt je voor op een carrière in de brede podiumkunstensector. Droom je ervan om samen met artiesten het onmogelijke werkelijkheid te laten worden? Dan is deze professionele bacheloropleiding - een unicum in Vlaanderen - zeker iets voor jou. 

Impressie Alumni Vakken en toelatingsproef Het kernteam Docenten Meer weten?

Bekijk video op YouTube

Wil je een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van artistieke creaties en de brug slaan tussen artistieke visie en technisch-organisatorische uitvoering? Als podiumtechnieker vertaalt en draagt bij aan artistieke concepten. Je neemt actief deel aan het creatieve proces en ontwikkelt je eigen en aanvullende (artistieke) proposities. Je krijgt een brede opleiding in de technische aspecten en organisatie van projecten in de podiumkunsten. Je affiniteit bepaalt de verdieping die je kiest.

Vanaf het tweede jaar heb je twee trajecten om uit te kiezen:

• Een "medium"-traject;
• Een "productie"-traject.

Het "medium"-traject richt zich op technisch en artistiek inzicht in een specifiek medium (licht, video, audio). Het "productie"-traject is eerder gericht op leiderschap en kwaliteitscontrole van creatieve projecten. Praktijkervaring en stages in het werkveld zijn essentieel in de opleiding. Hiermee pas je de theorie direct toe in de praktijk. Het traject scenografie loopt over de drie jaar en verbindt de verschillende praktijken. In de podiumkunsten staan techniek, organisatie en creatie zelden los van elkaar. We stimuleren co-creatie met studenten Drama voor gedeelde praktijkervaringen.

Alumni

Podiumtechnieken Alumni

De alumni van de theateropleiding blijven voor meer dan 80% actief in de podiumkunstensector. Ze stoten door naar sturende posities binnen theaterhuizen en (eigen) gezelschappen maar zijn ook actief in de media, audiovisuele of beeldende sector. Onze alumni zijn bijzonder door deze eigenheid en de maatschappelijke betrokkenheid van hun werk. Technische en productionele (leidinggevende) profielen zijn momenteel ook een knelpuntberoep in de sector waardoor studenten podiumtechnieken meteen werkzekerheid hebben.

Overzicht

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

Brochure

De algemene brochure van Drama en Podiumtechnieken vind je hier.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.

Lees hier meer over de toelatings­proeven

Het kernteam

Vicky Vermoezen

Vakhoofd Podiumtechnieken vicky.vermoezen@ehb.be

Vicky Vermoezen studeerde in 2002 af aan het RITCS en startte haar loopbaan als freelance productieleider en tourmanager bij o.a. Action Malaise, Beulens Paulina, HushHushHush en STUK. Ze werkte van 2006 tot 2016 voor CREW/Eric Joris als productieleider, tourmanager en zakelijk leider. In 2017 maakte zij de overstap naar theater DE MAAN in Mechelen waar zij aan de slag ging als zakelijk leider. Sinds 2020 is zij algemeen coördinator. In 2013 begon Vicky les productiemanagement te doceren binnen de opleiding Podiumtechnieken, volgt het traject Productiemanagement op en is daarnaast sinds enkele jaren praktijkdocent.

Foto Vicky

Pieter Smet

Vakhoofd Podiumtechnieken pieter.smet@ehb.be

Na zijn opleiding audiovisuele technieken op het RITCS werkt Pieter sinds 2004 als freelance theatertechnieker voor gezelschappen als Bronks, LOD en Laika. Bij Laika start hij in 2005 als vaste technieker. Hier ontplooit hij verder als technisch productieleider voor projecten in binnen en buitenland, voor zintuiglijk- en jeugdtheater, voor projecten op locatie en festivals. Vandaag is Pieter coördinator techniek en productie van dit gezelschap. Sinds 2014 is Pieter terug betrokken bij het RITCS. Hij wordt eerst begeleider in de praktijk en stagementor binnen de opleiding podiumtechnieken. Later sluit hij ook aan bij de vakgroep. Vandaag is Pieter vakhoofd in een samenwerking met Vicky Vermoezen. De combinatie van werk in het professionele veld en werken met studenten werkt inspirerend op beide fronten.

Pieter Smet

Hendrik De Smedt

Opleidingshoofd Dramatische Kunsten en Podiumtechnieken hendrik.de.smedt@ehb.be

With a master in drama at the RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound) in Brussels, Hendrik De Smedt developed his professional career as a freelancer in the international field of performing arts. In 2009 he started A Two Dogs Company, the structure supporting the artist Kris Verdonck. He was for five years the managing director and production manager of the company. In 2015 he became director (ad-interim) of Het Theater Festival Vlaanderen, the annual Flemish festival of performing arts. In June 2016 he graduated at the Vlerick Business School (B) with an Executive MBA. At the moment he is lecturer at RITCS and free-lance project manager for A Two Dogs Company and Mophradat (formerly know as The Young Arab Theatre Fund).

Veerle Joos

Adjunct-Opleidingshoofd Drama & Podiumtechnieken veerle.joos@ehb.be

Na haar opleiding Theaterwetenschappen (Universiteit Gent) kruiste Veerles pad het Brussels gezelschap CREW waar ze als productieleider werkte. Tegelijkertijd werkte ze een postgraduaat Cultuur- en Kunstmanagement af. Na enkele jaren koos ze ervoor om bij het RITCS aan de slag te gaan als plannings- en productieverantwoordelijke van de theateropleiding, waar je haar nog steeds kan vinden.

Katrien Van Langenhove

Assistent Theateropleiding - Drama & PT katrien.van.langenhove@ehb.be

Katrien Van Langenhove is germaniste en theaterwetenschapper. Ze werkt als assistente voor de opleiding drama van het RITCS en is betrokken bij diverse artistieke en wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Ze doceert Voorstellingsanalyse in 2e Bachelor Drama.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten

Meer weten?

Neem contact met ons op of kom langs op onze infomomenten.