
Technical Theatre Design
Theater heeft je altijd gefascineerd, maar jouw plek ligt achter de schermen. Jij bent dol op het licht, de beelden, geluiden en scenografie die een voorstelling tot leven brengen. Tijdens deze opleiding ontwikkel je jouw technisch-artistieke vaardigheden en speel je als Technical Theatre Designer een actieve rol in het creatieve proces.
Brede basis, creatief en technisch
Achter de schermen van het podium ben je maar beter van alle markten thuis. In deze opleiding leer je alles wat nodig is om de technische kant van theater onder de knie te krijgen. Of het nu gaat om licht, geluid, video of decor: jij wordt de expert die ideeën werkelijkheid maakt. Onder begeleiding van professionals uit de podiumkunsten werk je met de nieuwste technieken en experimenteer je volop met creatieve toepassingen. Zo ontdek je hoe techniek en creativiteit samenkomen om onvergetelijke producties te realiseren.
Meer dan techniek: een cruciale creatieve rol
Een Technical Theatre Designer is niet zomaar een technicus. Jij bent een onmisbare schakel in het creatieve proces. Je vertaalt artistieke intenties naar concrete technische oplossingen en denkt actief mee over de uitwerking van een productie. Dankzij je inzicht in het artistieke proces en je eigen creatieve input vorm je de brug tussen visie en uitvoering. Je technische expertise versterkt je artistieke signatuur, waarmee je producties creëert die verrassen en inspireren. In de opleiding kan je er voor kiezen om je artistieke signatuur verder te ontwikkelen tot lichtontwerper, scenograaf, sounddesigner,...
Samenwerking en netwerk
Een succesvolle productie maak je nooit alleen. Tijdens de opleiding werk je nauw samen met studenten uit afstudeerrichtingen zoals Drama-Acteren, Drama-Regie & Schrijven, Audiovisual Creations en Production Management. In gezamenlijke projecten leer je hoe creatie, vormgeving, techniek en organisatie samenkomen. Deze samenwerkingen stimuleren je om creatief te denken en je vaardigheden te verfijnen. Door stages en praktijkprojecten bouw je een sterk professioneel netwerk op, inclusief internationale contacten.



Je vakken
Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.
Toelatingsproef
Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.
Lees hier meer over de toelatingsproeven
Kwaliteitsvol onderwijs
Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:
- In 2023, beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peer review.
- Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2023 tot 2025 in het borgingsbesluit.
- De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.
De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.
Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.
Je docenten
Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.