You are here

Televisie

Academisch gerichte bachelor- en masteropleiding in de audiovisuele kunsten

De afstudeerrichting Televisie bereidt je voor op het beroep van uitvoerend en creatief televisiemaker in de breedste vorm. In deze creatieve studierichting probeert men je te vormen tot een persoonlijkheid die een visie kan koppelen aan audiovisuele competenties,  die persoonlijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, die weerbaar is ten overstaan van een veranderlijke markt en die in staat is om leiding te geven aan een audiovisueel creatief team. De afdeling volgt mediatendensen op de voet en besteedt ook ruime aandacht aan de toekomstige nieuwe productie- en distributiemogelijkheden (digitale workflow, multimedia, crossmedia, interactiviteit, repurposed database, internetzender,…).

Tijdens de opleiding zul je talrijke, diverse workshops volgen (zowel single als multicamera, media oefeningen, eigen en opgelegde vormen). In het zelf samengestelde digitaal portfolio zitten onder andere scenario's/concepten/Formats, productiedossiers, onderzoekspapers, een reclamefilm, virals, een reportage, een televisieprogramma, een eigen programmaconcept, een eigen geïnitieerde realisatie. Na twee gemeenschappelijke jaren, samen met de afstudeerrichtingen Schrijven, Film en Documentaire, volgt een derde bachelorjaar dat zich concentreert op het creatief leiding geven in verschillende TV-gerelateerde functies (regie, eindredactie, productie, creative directing,...) en het realiseren van concepten in een 'real life' omgeving, die mogelijk gemaakt wordt door interne samenwerking met de opleiding beeld, geluid, montage en production management. De bachelorproef die aan dit jaar verbonden is bestaat uit een audiovisueel portfolio en een pitch van een creatief onderzoeks- of programmavoorstel. De masterproef kan variëren maar bestaat steeds uit een persoonlijk gerealiseerd TV-programma. Zowel de bachelor- als de masterproef Televisie zijn geen kort- of langspeelfilm, noch een documentaire en worden beoordeeld door een jury bestaande uit RITCS-docenten en externe leden uit het werkveld televisie.

Indien je aan de opleiding Audiovisuele Kunsten, waarvan Televisie een afstudeerrichting is, wil studeren, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef die gebonden is aan de opleiding. Deze artistieke toelatingsproef is wettelijk verplicht voor alle kandidaat-studenten. Deze proef peilt naar de artistieke aanleg en motivatie van de studenten.

Afbeelding: RITCS infodag 2016 (Valéry De Smet)